2010. március 8., hétfő

Women's Uprising

Először is a tegnapi utalás után bátorkodok boldog nőnapot kívánni minden kedves hölgy olvasómnak aki valaha idetévedett. Régebben (talán az általános iskolai olvasóim emlékeznek még :)) én voltam kb. az egyetlen aki március 8.-án virágárusként vonaglott az utcán és helyezett el minden hölgyel töltött padra egy szálat. Ma már én nem követem ez a szép hagyomány (kifogásként a földrajzi problémákat hoznám fel) de egy kedves iskolatársam bizonyította hogy nem üres még Arthur udvara, ő maga hajtogatott mű rőzsákat az EGÉSZ ismétlem EGÉSZ iskola női állományának és nyert bebocsátást óraközben hogy átadja ezeket. Meghajtom fejem e nemes tett előtt.
Hogy tulajdonképpen mit is jelent a nőnap leírhatnám tömören de úgy éreztem hogy a most következendő néhány sort nem lehet lejjebb rövidíteni így a teljes történetet kimásoltam íme:

A nemzetközi nőnapot
március 8-án tartjuk, de kialakulása más dátumokhoz, eseményekhez is kötődik. A nőnap a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával (munkavállalásával) kapcsolatos demonstratív nap volt.

A nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami azt a küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők évszázadokon át vívtak azért, hogy a társadalomban egyenlő jogokkal és lehetőségekkel élhessenek. 1857. március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. 1866. szeptember 3. és 8. között az I. Internacionálé (hivatalosan: Nemzetközi Munkásszövetség) első kongresszusán határozatot fogadtak el a nők hivatásszerű munkavégzéséről. Ez a határozat annak az évezredes sztereotípiának kívánt véget vetni, mely szerint a nők helye kizárólag otthon van.

Az 1899. július 14-én kezdődő II. Internacionálé alakuló közgyűlésén ismét napirendre került a téma: Clara Zetkin beszédében hirdette a nők jogát a munkához, az anyák és gyerekek védelmét és a nők széles körű részvételét az országos és nemzetközi eseményekben. 1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva.

A II. Internacionálé VIII. kongresszusán 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. A határozatot a kongresszus elfogadta, de a megemlékezés pontos dátumáról nem született döntés. 1911. március 19-én Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcbantartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot. 1917. március 8-án (a juliánus naptár szerint február 23-án, azaz: február utolsó vasárnapján) Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-diktatúrában a nőnap ünneplése kötelezővé vált. Az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnap 1948-tól szovjet mintára március 8-ára esik. A nőnap Magyarországon is elvesztette az eredeti hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál

(Forrás nyílván a Wikipedia.)

Ismétlem: Minden hölgynek boldog nőnapot :)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Más téma:

A Lockerzről sokan sokmindent kérdeztek így letisztáznám a dolgot:

A Lockerzet az amazon.com egy leányvállalata üzemelteti és céljuk egy erős közösséggel bíró fiataloknak szóló weboldal összehozása. Hivogató előnye hogy a honlap használatáért pontok járnak amit az időnként megnyíló Store-ban le is vásárolhatjuk. Egy videó megnézése 2PTZ, napi egy bejelentkezés 2PTZ, egy meghívott személy beregisztrálása 2PTS, napi kérdés megválaszolása 2PTZ, ezen kívűl lesznek játékok is az oldalon de ez a menü még nincs kész lévén nagyon friss az oldal. Amikor a store megnyílik ezeket le lehet vásárolni és a Lockerz garantálja az összes országba való eljuttatást, sokféle termék kapható komplett Macintosh géptől az összes fajta iPodon át az Xbox 360-ig van itt minden, ráadásul ha valaki nagyon meg van szorúlva pénzre is válthatja.

Az oldalra meghívásos alapon lehet bejutni, eddigi tapasztalatom sajnos azt mutatja hogy Hotmail, Freemail és Citromailre nem érnek oda a meghívók, viszont a Gmail MSN.com illetve a (igen engem is meglepettt sose halottam róla) happyhippie.com-ra másodpercek alatt odaér.

Ennyi nincs átverés nincs kamu.


Esti videónak egy álltalam készűlt SC2 visszajátszást láthattok, enjoy és holnapig: Keep on trollin'....


Nincsenek megjegyzések: